Malta

Malta, Akdeniz’de Sicilya’nın güneyinde yer alır ve üç takımadadan oluşur: Malta, Gozo, Comino. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta, 237 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir.

Nüfus: Ortalama nüfus yaklaşık 400,000 civarındadır ve 28,000’i Gozo’da yaşamaktadır. Comino’da ise sadece az miktarda çiftçi bulunmaktadır. Malta’da kilometrekareye 1200 kişi düşmektedir.

Dil: Malta’nın ana diline “Malti” adı verilir. Dil, Arapça bir yapıya ve gramere sahiptir, ancak, Sicilya dilinden, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce’den gelen kelimelerle de karışmıştır. Malti, Latin alfabesiyle yazılan tek Sami dilidir. Ancak hem Malti hem de İngilizce ülkenin resmi dili sayılmaktadır. Bunun yanı sıra İtalyanca da geniş bir kesimce kullanılmaktadır. Seyrek de olsa, Fransızca ve Almanca konuşanlar da vardır.

Elektrik:Elektrik kaynağı 240 volt, tek fazlı ve 50 devirlidir. Malta’da 13 amperlik 3 iğneli, dikdörtgen prizler kullanılmaktadır.

Para Birimi: 01 Ocak 2008 tarihinden itibaren resmi olarak para birimi Euro olarak değişmiştir. Uluslararası banka kartları kabul edilmektedir. Bankalar (HSBC), ATM ler ve döviz büroları adanın her yerinde bulunabilir. Türk lirası uluslar arası alanda çok geçerli olmadığı için döviz olarak bozdurulması zor olabilir. Euro götürmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.

Medya: Devlete ait iki televizyon kanalı ile Malti dilinde yayın yapan yarım düzine kadar reklam kanalı vardır. Uydu ve kablolu televizyon kullanımı da mevcuttur. Ayrıca, bir çok yerel radyo istasyonu vardır. Times of Malta, Malta Independent, Malta Today gibi gazeteler vardır. Bunlara ek olarak; İngiliz, Alman, Fransız ve İtalyan gazeteleri merkezi turist şehirlerinde, genellikle yayımlandığı günün akşamında bulunabilir.

Haberleşme: Telefon kulübeleri sokaklarda ve Maltacom bürolarında yaygın olarak mevcuttur. Madeni parayla çalışan telefon kulübeleri sarı, kartla çalışanlar gümüş renktedir. Şehir içi telefon görüşmeleri 10 cent tutar. Akşam altı ve gece yarısı arasında ve Cumartesi-Pazar günleri (yoğun olmayan günlerde) yapılan uluslararası görüşmelerde %20 indirim uygulanır. Gece yarısından sabah saat sekize kadar yapılan görüşmelerde (gece tarifesi) ise %36’ya varan indirim uygulanır. Bunun bir alternatifi olarak Malta’da çok yaygın olan Internet Telefon Sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu sistemlerle Türkiye’yi dakikası 10 cente aramanız mümkündür.

İklim: Malta’da tipik Akdeniz iklimi hâkimdir; kışları ılık, yazları ise sıcak ve kurak geçer. . Nisandan sonra seyrek olmakla birlikte yazın neredeyse hiç rastlanmayan yağışlar en çok Eylül ile Nisan ayları arasında görülür. Soğuk rüzgârlar, kar, don ve sis Malta’da bilinmeyen terimlerdir.

Ulaşım: Malta Adaları’na ulaşım pek çok ülkeden sürekli ve direkt hava ve deniz yoluyla mümkündür. Malta’da toplu taşımacılık adayı turlamak için en ucuz ve verimli yolu sunar. Valletta’daki ana otobüs terminalinden Malta’nın her yerine otobüs seferleri düzenlenmektedir. Otobüs güzergahları min 47 sent olarak ücretlendirilmektedir. Public Transport Association (Toplu Taşıma Kurumu, PTA) Malta’daki otobüslerle sınırsız seyahat etme hakkı veren, bir/üç/beş/yedi günlük otobüs kartları verir. Bu kartlar, City Gate Terminus’daki, Sliema Ferry Terminus’daki, Bugibba Terminus’daki PTA bürolarından ve Valletta Banka şubelerinden alınabilir. Malta da trafik soldan işlemektedir. İsterseniz araba kiralayabilirsiniz. Araba kiralamak için min. yas siniri 25 tir. Ayrıca, son zamanlarda ATB’yle (all terrain cycles) birlikte bisiklete binmek bir hayli popüler olmuştur.

Yiyecek:Malta çok kaliteli restoranların bulunduğu bir bölge olarak bilinmez, ancak, yemek hem güzel hem de ucuzdur. Yemekler üzerinde görülen en belirgin etki Sicilya’dan gelmektedir ve birçok ucuz restoranda makarna ve pizza bulunur. İngiliz tarzı yemekler de (ızgara pirzola, sosis ve patates püresi ve sebzeli rosto gibi) yaygın olarak bulunabilir.