Yurtdışında Üniversite Eğitimi, üniversite eğitimi, Amerikada üniversite

Yurtdışında üniversite eğitimi günümüzde çok tercih edilir bir seçenek olmuştur. Yurtdışında üniversite tercihini kullanan öğrenciler seçtikleri doğru yurt dışı danışmanlık firmaları sayesinde ülkemizde okuyamadıkları bölümü yurtdışında okuyarak, hem yabancı dillerini geliştirdikleri gibi hem de istedikleri bir üniversitenin diplomasını alarak bir taşla birden çok kuş vurabiliyorlar.

Doğru yurtdışı üniversite tercihi, ülke tercihi ve program seçimi bu durumda en hassas konu haline geliyor. Yurtdışında en iyi üniversiteler bile artık globelleşen ekonomik krizin de etkisi ile diğer ülkelerdeki potansiyel öğrencileri tercih eder oldular.

Türkiye gibi, üniversite okumanın sınava bağlı olduğu ülkelerden bu üniversitelere olan talep te, doğal olarak her geçen sene daha da artış göstermektedir. Hiç şüphesiz ki, en çok tercih edilen üniversiteler, ülkemizde çok gözde bölümlerden, tıp fakülteleri, mühendislik fakülteleri ve güzel sanatlar fakülteleri oluyor. Hukuk eğitimi her ülkede farklı olduğu için ve Türkiye’den de farklı olduğundan pek bir öğrenci yoğunluğu yok. Yurtdışında ve özellik Avrupa Topluluğu içindeki üniversitelerin çoğunun YÖK denkliği bulunduğu için öğrencilerin ve ailelerin iç huzuru ile yurtdışında üniversite eğitimi seçmeleri de çok mantıklı bir tercihtir.

Sizin hayalinizdeki bölümü, çok iyi bir üniversitede, gerekirse önden bir dil eğitimi alarak geçiş dahil bir çok konuda danışmanlık vererek gerçekleştirmek bizim için önemlidir.

Yurtdışındaki Üniversiteler hakkında ne kadar fazla bilgi toplarsanız, doğru okula başvurma konusundaki şansınız o kadar artar. Öncelikle, danışmanınızın okul listesine bakın, indeksleri kullanarak istediğiniz özelliklere sahip okulları belirleyin, daha sonra okul tanımlarını okuyun ve bu konuda ulaşabildiğiniz tüm diğer bilgi kaynaklarına da başvurun.

Başvurulacak okul sayısı konusunda kesin bir rakam yoktur ancak danışmanlar öğrencilerin en az 3 ya da 6 okula başvurmalarını önerirler. Biz Deren Koray olarak en az 10 okula başvuru yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Okul seçimi ve başvurusu yaparken, okulların karakteristik özelliklerini karşılaştırmanızda yardımcı olabilir. Her özellik için, hangi okulların tercihlerinize uyup uymadığını belirleyin. Karşılaştıracağınız özelliklerden bazıları şunlar olabilir.

Derece Seviyesi. Bu okulda hangi derecede öğrenim görmeyi planlıyorsunuz?

Yer. Okul, hangi şehir ya da kasabada, eyalette ve ülkenin neresinde bulunuyor?

Kuruluş Tipi. Özel bir kuruluş mu, devlet kurumu mu? İki senelik mi dört senelik mi?

İhtisas. Okul sizin ilginizi çeken hangi dersleri ya da ders alanlarını sunuyor?

Kayıt. Okul yalnızca erkekler için mi, yalnızca bayanlar için mi, yoksa karma mı? (Birçok erkek ya da kiz okulu etraftaki diğer egitim merkezleriyle aktivite ve ders paylaşımında bulunmaktadır.)

Dinsel İlişki. Okul dini bir organizasyon tarafından mı kurulmuş ya da yönetiliyor? Bu, öğrencinin yaşam tarzını etkiler mi?

Kayıt Kapasitesi. Okullara, kaç adet üniversite öğrencisi başvurabiliyor ya da sizin kayıt olacağınız bölüm kaç kişilik kayıt kapasitesine sahip?

Uluslararası Öğrenci Kaydı. Okul, Birleşik Devletler dışında çok mu az mı öğrenci kabul ediyor?

Kampüs Çevresi. Okul kampüsü, kent içinde mi, kırsal bölgede mi?

Konaklama. Kampüs dışında konaklama olanağı var mı?

Öğrencilerin Akademik Geçmişleri. Öğrencilerin çoğunluğu okuldaki ilk senelerini başarıyla tamamlamışlar mı? Yoksa ikinci sene geriye mi dönmüşler?

Öğrenci Faaliyetleri. Kültürel, politik, sosyal ya da ilginizi çeken diğer alanlarda destek sağlayan gruplar ya da organizasyonlar mevcut mu?

Spor. Atletik yarışmalar sizin için önemliyse, okul istediğiniz spor programlarını sunuyor mu?

Test Talebi. TOEFL isteniyor mu? Kabul edilen en düşük puan nedir? SAT 1, SAT II, ACT ya da diğer bir test isteniyor mu? APIEL tavsiye ediliyor mu?

Ücret. Uluslararası öğrenciler için, 9 aylık öğrenim, vergi, oda ve pansiyon ücreti nedir? 12 aylık ücret nedir? (Unutmayın ki bireysel harcamalarınız, sağlık giderleri ve ulaşım ücreti de toplam bütçenizin bir parçası olacaktır.)

Finansal Yardım. Uluslararası öğrenciler için finansal yardım bulunuyor mu? Kaç uluslararası öğrenci bu yardımdan yararlanabilir? Mümkün olan en yüksek yardım ne kadar?

İkinci-bir-dil-programı-olarak-İngilizce. Kampüste yoğun bir ESL programı mevcut mu?

İngilizce Yeterliliğe Bağlı Şartlı Kabul. İngilizce yeterliliği olmayan öğrenciler geçici olarak okul tarafından akademik öğrenime kabul edilecek mi?

Son Başvuru Tarihi. Burs ve öğrenim için başvurular ne zamana kadar yapılmalı ve okula ulaştırılmalı?