İsviçrede Üniversite Eğitimi

Yükseköğrenim hizmeti veren kurumların hepsi devlete aittir. İsviçre’de 10 Kanton Üniversitesi ve 2 tane Federal Teknik Enstitüleri bulunmaktadır.

Akademik yıl, iki sömestrdan oluşuyor. Kış sömestr’ı Ekim ayının son haftası başlar, Ãzubat ayının ortasına kadar devam eder. Yaz sömestr’ı Mart ya da Nisan ayının ortasında başlayıp Haziran-Temmuz gibi sona erer. Öğrenim süresi 4-5 yıl olabilmekle birlikte üniversite eğitimi temelde 3 yıl sürmektedir.

Türkiye’den İsviçre’ye eğitim görmeye gidecek olan öğrenciler, öncelikle dil sınavına sokulurlar. Dil bilmeyen öğrenciler bir sene boyunca hazırlık sınıfına alınır ve dil eğitimi görürler.

İsviçre’deki Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri, Öğretmenlik Eğitimi ve Yüksek Eğitim Enstitüleri, Higher Vocational Program denilen yüksek öğrenim grubuna girerler. Buralarda öğrenciler teorik eğitimden çok pratiğe yönelik yetiştirilirler.

İsviçre’de 70’den fazla teknoloji okulu, 30’dan fazla ileri teknoloji okulu vardır. 7 tane Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bulunmaktadır. Bu üniversitelerde, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği , Mikroteknoloji, Telekominikasyon, Enformasyon Teknolojisi, Makine Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Matbaa Teknolojisi, Kimya, Kimya Mühendisliği, Gıda Teknolojisi, Bioteknoloji… gibi pek çok alanda eğitim verilmektedir.

Üniversiteden mezun olabilmek için öğrencinin tez hazırlaması gerekmektedir. 6-12 hafta arası tez hazırlama süresidir. Bundan sonra mezun olan öğrencilerden isteyenler çalışırken isteyenler eğitimine devam edebilir.

Başvuru için gerekli belgeler:

Lise diploması
Yüksek not ortalaması
Referans mektubu
TOEFL ya da IELTS sınav sonucu
Şimdiye kadar aldığınız sertifikalar
Transkript belgesi
Geleceğe yönelik beklentilerinizi, ideallerinizi anlattığınız bir yazı

Gözönünde Bulundurmanız Gerekenler

  • Öncelikle ideallerinizi belirlemeli, gelecekle ilgili planlarınızı çıkarmalı ve Fransa’da eğitim görmenin sizin için gerçekten uygun olup olmadığını anlamalısınız.
  • Farklı bir ülkede eğitim görmek, müthiş bir deneyim olabileceği gibi umduğunuz gibi çıkmayabilir de… Ülkenin koşullarını her yönden etraflıca araştırmalısınız.
  • Akademik hazırlığınız yurtdışında eğitim görmeye uygun mu?
  • Maddi olanaklarınız, eğitim, konaklama, yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterli olacak mı?

Neler İçin Harcama Yapacaksınız?

  • Üniversite için ödeme yapacaksınız.
  • Konaklama için ödeme yapacaksınız.

Yurtta konaklamak:

Yurtta konaklamak, ülkeye ilk defa gelmiş ve okulda ilk senesi olan öğrenciler için iyi bir konaklama biçimidir. Kampüsün içerisinde konaklamanın öğrenci açısından pek çok olumlu yönleri vardır. Yemek ihtiyacını yurt kafeteryasından karşılayabilir. Ayrıca kampüsün içerisinde, 1-4 kişilik odalarda kalan öğrenciler ulaşım için para harcamazlar ve okulun içinde olduklarından yolda zamanda kaybetmezler. Boş vakitlerinde sosyal aktivitelere de katılma imkanları olur.

Kampüsün dışında konaklamak:

Aile yanında konaklama, öğrencinin tercihine göre, tek veya iki kişilik odalarda, tam veya yarım pansiyon şeklinde olabilir. Oda veya daire kiralamak, uzun süreli kalacak öğrenciler için iyi bir alternatif olabilir. Özellikle birkaç kişi bir daire kiralarsanız maliyeti oldukça düşecektir. Diğer bir seçenek otellerde konaklamak olabilir. Ancak uzun vadede pahalıya gelebilir. 

Ulaşım için harcama yapacaksınız. Eğer kampüs dışında bir yerde konaklayacaksanız ulaşım için para harcamanız gerekecek. Ulaşım için otobüsü ya da metroyu kullanmanız daha uygun olacaktır. Ancak araba da kiralayabilirsiniz..

Derslerde kullanacağınız kitaplar için harcama yapacaksınız. Kitaplar oldukça pahalıdır. Ancak daha ucuza, ikinci el kitap satan yerlerden satın alabilir ya da kütüphanelerden kitapları kiralayabilirsiniz.

5. Kişisel ihtiyaçlarınız için harcama yapacaksınız. Eğlence, gezi, alışveriş gibi kişisel harcamalar, kişiden kişiye değişmektedir.