Amerikada Üniversite Eğitimi

Bu sayfalarda üniversite eğitimi ile ilgili belirtilen soruları dikkatle okumanızı öneriyoruz. Yine de zamanınız kısıtlı ise sadece sizleri ilgilendiren bölümleri gözden geçiriniz ve ikinci sayfamızın sonunda yer alan kayıt sayfamıza giriş yapınız.

Deren Koray eğitim dünyasına hoş geldiniz. Amerika’da eğitim her gencin arzuladığı bir fırsattır. Günümüzde dünya ülkeleri arasındaki sınırların kalkmasıyla Türkiye, her konuda bu ülkeler ile yakınlaşır hale gelmiştir. Dış dünya ile sürekli entegrasyonda olmak bu yarisin ilk şartıdır. Özellikle Amerika gibi gelişmiş bir ülkenin eğitim sisteminden gecen Türk öğrenciler, kazandığı deneyim ve becerileri sayesinde Türkiye’de kolayca is bulabilmekte ve madden rahat etmektedir. İyi bir meslek bilgisinin yanında alınacak İngilizce eğitiminin avantajlarını bir omur boyu yasayacaktır. Özetle…Amerika’da eğitim, geleceğe yapılacak en büyük yatırımdır.

Deren Koray, Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde bulunan ortalama 3000 üniversitesinde, 67 Anabilim Dalının, ortalama  650 departmanında On lisans, Lisans,Yüksek Lisans ve Doktora eğitim ve barınma olanaklarını bir arada sunmaktadır. Deren & Koray, Boston’daki eğitim şubesi aracılığı ile sizlere Amerika’da da kesintisiz servis sunuyor ve öğrenim hayatiniz boyunca daima yanınızda oluyor. Sizler için özel olarak hazırladığımız web sayfamızda,  Amerikan eğitim sisteminden, barınma sorunlarına, üniversitelerle ilgili bizlere en çok yönelttiğiniz sorulardan, sosyal aktivitelerinize kadar öğrenmek istediğiniz her soruya yanıt bulabileceksiniz. Yararlı olacağını umuyor, sizleri de ailemizde görmeyi arzuluyoruz. Yazılarımız okumadan önce Amerikan eğitim sistemi, kariyer ve sınıf değiştirme konuları hakinde sizi aydınlatacak olan Amerikan eğitim sistemişemasını dikkatle incelemenizi öneriyoruz.

DEREN KORAY İLE AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Amerikan üniversiteleri, tüm dünyadan olduğu gibi tüm Türk öğrencileri ağırlamaktan, onlara bu fırsatı vermekten büyük bir memnunluk duymaktadır. Çünkü Türk öğrencilerinin eğitim konusunda ne derecede basarili oldukları Amerikan yetkililerin dikkatini çekmiştir. Bu nedenle bu zeki öğrenci kitlesinin kendi ülkelerinde eğitim görmeleri için bir takim fırsatlar yaratan Amerikalı eğitimciler, Türk öğrencilerin kapasiteleri hakkında yeterli bilgilere sahiplerdir. Çünkü birçok ulusal kuruluşlarında Türk mühendisler ve bilim adamları görev almaktadır. En ilginci ise eğitim konusunda Amerika’da en iyi performansı gösteren ülke öğrencileri sıralamasında Türk ve Japon öğrencilerin ilk sıralarda yer almasıdır. Bu da dikkatlerden kaçmayan önemli bir noktadır. Amerika’da bu yolla yapılan bir öğretimde öğrenci hem mesleki branşında ilerleyecektir hem de dilini ilerletecektir, yani kaba deyimi ile öğrenci bir tasla iki kus vuracaktır. Öğrenci, Türkiye’de işi için başvuruda bulunacağı şirkete, Amerikan üniversitesinde öğrenim gördüğünü belgeleyen bir diplomayı sunacaktır, ve doğal olarak tercih edilen öğrenci olmanın rahatlığını yaşayacaktır. Amerika’da öğrenim gördüğü enstitüde kazandığı bilgiyi ve beceriyi, yeni isinde uygulamaya döküp çalışmakta olduğu işyerinin verimini arttıracaktır.

Deren & Koray International Tourism & Education Center, yıllardan beri Amerika’da yüksek öğrenim konusunda doğru zamanda doğru eğitimi alacak gençlerimize ya da katılımcılarımıza bol alternatifli eğitim olanakları sunmaktadır. Amerika’da öğrenci yerleştirme sistemimiz, kayıt ve servislerimiz hakkında bilgiye erişmeden önce dilerseniz bizlere bugüne kadar yönelttiğiniz sorulara ışık tutması açısından aşağıda yer alan sorulardan ilginizi çekecek olanlara bir göz atalım.

Neden özellikle İngilizce?

Öncelikle yabancı dil eğitimi konusunda oldukça duyarlı olmak gerekir. Günümüz koşullarında yabancı dil bilgisi olmayan kişiler ne yazık ki iş dünyasında tutunamamaktadırlar. İngilizce tüm dünya ülkelerinde uluslararası dil olma özelliğini korumaktadır. Öyle ya, dünya üzerinde İngilizcenin önemini anlatmaya kanımızca gerek yok. Günümüzde de  dikkat edilirse Türk gazetelerinde eleman ilanları artik İngilizce verilmektedir. Bırakınız İngilizceyi  ikinci dilin arandığı bu piyasa koşullarında “İngilizce bilmiyorum” diyen bir eleman için bu, büyük bir dezavantajdır, açıkça, kişinin hiçbir zaman mesleğinde iyi bir yere gelemeyeceği anlamına gelmektedir. Aksam Gazetesi’nin 29 Şubat 1996 tarihli baskısının 9. sayfasında, gazeteci Nilgün Karataş’ın Vehbi Koç ile vefatından önce yaptığı bir röportaj sırasında bu basarili işadamının “….Gençlere is dünyası ile ilgili tavsiyelerim de bizim yaptıklarımızı görüp, ders almalarıdır. Gençler muvaffak olmak için: iyi eğitim görmeliler, ayrıca yurtdışına gitmeli , dil bilmeli, ve çok çalışmalı, eğlenmeyi dinlenmeyi de bilmeli ve programlı yaşamalı. Lisan bilmeyen gençlerin çalışmalarında muvaffak olmasına imkan yoktur….” seklindeki sözleri, tüm gerçekleri ortaya koymaktadır.

Neden Amerika?

Amerika’da eğitim tüm dünyada bulunan öğrencilerin hayallerini süsler. Amerika’nın büyülü atmosferi gençleri hep çekmiştir. Burada eğitim gören öğrenciler, üniversite ve kolejlerin kendi ülkelerindekilerden ne derece farklı olduklarını görmektedirler. Burada öğrenciler bazı konulara yabancıdır. Örneğin kayıt sırasında gerekli olan belgeler, Amerikan aksanı, sportif aktiviteler, teknik cihazlar, bu cihazların kullanımları bunlardan sadece bir kaçıdır. Öğrenci kendi ülkesinde kazandığı eğitim ve kültürünün yanı sıra Amerika’da da farklı bir eğitim ve kültür edinecektir. İşte öğrencileri Amerika’ya çeken en büyük neden budur.

Deren Koray ana hatlarıyla neler sunmaktadır?

Öğrencilerimize, 2 yıllık komu nite kolejleri, özel lise, yüksek okul, 4 yıllık üniversite, master, doktora, genel ve mesleki İngilizce dil programları, işadamlarına yönelik executive kurslar, staj, kariyer geliştirme gibi özel programlar, tüm barınma olanakları ile birlikte sunmaktadır.

Özel Lise programlarının içeriği ve faydaları nelerdir?

Bu program yabancı öğrencilere Amerikan kolejlerinde Amerikalı öğrencilerle beraber ders alma fırsatı verir. Genel hatlarıyla konuşma ağırlıklı bu özel lise sistemleri, tüm dünyada olduğu gibi Amerikan devlet liseleri sisteminden daha ustun bir çizgiye sahiptir. Daha kaliteli bir eğitimin paralelinde daha kaliteli bir hizmet sunulur. Sınıflarda az sayıda öğrenci bulunduğu için, öğretmen öğrencilerle teker teker ilgilenebilmektedir. Amerika’daki birçok özel okul, İngilizceleri yeterli seviyede olmayan uluslararası öğrenciler için ESL programlarını (English as a second language) sunmaktadırlar. Böylece kayıt işlemleri için bu öğrencilere kolaylık sağlanmış olur. (ESL ile ilgili bilgileri diğer sayfalarda bulabilirsiniz.). öğrenciler 1- 2 – 4 veya 8 som estir seçiminde bulunabilirler.

Kaç branşta eğitim veriliyor?

Sizlere Amerika’da ortalama 700 branş sunuyoruz. Bu branşlardan birine kayıt olacak öğrenci, üniversite derecesini kendi belirler. Türkiye’deki en kapsamlı branş programları sadece Deren Koray’da bulunuyor.

Bu eğitimi veren üniversiteleri denetleyen bir kurum var mi?

Bilindiği gibi İngiltere ve Amerika gibi yabancı dil eğitimi veren ülkelere dil öğrenmek için her yıl yüzbinlerce insan gelmektedir. Bunu fırsat bilen bazı yasadışı kurum ve kuruluşlar bu potansiyelden yararlanmak isteyip, bu kişileri ya dolandırmaktadırlar ya da bastan savma bir hizmet vermektedirler. Bunu engellemek için hükümetlerce yasal denetleyici servisler kurulmuştur. Burada görev sadece bu organizasyona değil, secim yapan tüketiciye de düşmektedir. Örneğin kayıt olunacak okulun bu denetleyici organizasyona üye olup olmadığı kursiyer tarafından iyice araştırılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da diğer ülkelerin aksine Amerika’da üniversiteleri denetleyecek ulusal bir kurulusun olmamasıdır. Sadece özel bir takim derneklerce denetlemeler gerçekleşir. Böylece Amerikan ve İngiliz hükümetleri, yasadışı olan bu organizasyonlara bilinçli tüketiciler sayesinde rahatça savaş açabilmektedir. İngiltere’de bulunan okullar Arel’s Felco ve The Association of British Language Schools tarafından denetlenirken, Amerika’daki bir çok üniversite Birleşik Devletler Eğitim Departmanlığı’nca (U.S. Department of Education) denetlenmektedir. Ayrıca sizlere web sayfasında da sunduğumuz 700 branş da U.S.D.E’nin yönetmeliğine göre hazırlanmıştır.

Üniversitelerde genel olarak hangi programlar veriliyor?

4 Ana program bulunmaktadır. A: Associate degree = on lisans, B: Bachelor’s degree = lisans eğitimi, M: Master’s degree = yüksek lisans ve D: Doctorate degree = doktora statüleri öğrencilere sunulmaktadır. Bu statülerin bir de belirleyici branslari bulunmaktadir:

AA: Associate of Art   BA: Bachelor of Art
AS: Associate of Science  BS: Bachelor of Science
MA: Master of Art   Ph.D: Doctorate Degree
MS: Master of Science

 

Kariyer yapmak istediğim programı nasıl bulacağım?

Çalışmak istediğiniz alandaki ana programların hangi enstitü tarafından sunulduğunu bulmak için, önce ana programlara sonra ona bağlı branş programlarına bakmak gerekir. Bunu listemizden kolayca bulabilirsiniz. Başvuru formumuzu doldururken bu branşların hepsi liste halinde görülecektir. Bu listede aradığınız branşı bulmak için seçeceğiniz branşın bas harfine basarak listede gezinebilir ve uygun olan branşı seçebilirsiniz. Bir kolej ya da üniversiteyi seçerken, ilgi duyduğunuz alanı belirlemek çok önemlidir. Bu seçiminiz doğrultusunda sizin için derin bir araştırma yapılacak ve size en uygun departmanı bizler tarafından saptanacaktır. Sizlere enstitülerin akademik standartlarına ve diğer şartlarına uygun olarak sizlere bazı alternatifler sunulacaktır. Bunlarla ilgili bilgiye kayıt sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz..

Amerika’daki üniversiteler ve kolejler arasında ne gibi farklar bulunmaktadır?

Bir çok yabancı öğrenci, Amerikan eğitim sistemindeki kolej ile üniversite arasındaki farkları öğrenmek istemektedir. Türkiye’de bu iki kavram ayrı anlamları vermektedir. “Kolej” denildiği zaman, para ile eğitimin yapıldığı özel okullar hatırımıza gelir. Amerika’da bu durum biraz farklıdır. Bu ülkede “Kolej” ya da “üniversite” kelimeleri birbirlerinden daha ustun anlamda kullanılmamaktadır. Burada asil olay, hangisinin mezuniyet derecesi programlarını sunduğudur. Üniversiteler, on lisans (AA/AS), lisans (BA/BS), diplomasinin yanında, master (MA/MS) ve doktora (Ph.D.) programlarını sunan eğitim kurumlarıdır. Kolejler ise, lisans diplomasından başka bir derece vermeyen eğitim kurumlarıdır. Ne var ki bu tanımlar her zaman geçerli olmayabilir. Örneğin bir kolej, üniversite statüsünde olabilir ama adi yine de kolejdir. Örnek olarak Dartmouth College’yi verebiliriz. Bu kolej, Amerika’nın popüler üniversitelerinden biridir ve lisansın yanı sıra, master ve doktora programları bulunmaktadır. Ayni şekilde bazı üniversiteler de adları üniversite olduğu halde lisans diplomasi dahi vermemektedirler.

Üniversiteleri seçerken nelere dikkat etmem gerekli?

Amerika’daki kolejlerde ve üniversitelerde küçük, orta ve büyük sınıfların avantajlarını, kırsal, banliyö ve şehirde bulunan okulların avantajlarını, bu okulların hangi branşları sunduklarını, İngilizce kurslarının bulunup bulunmadığını araştırarak, kayıt için gerekli olan şartları ve ücreti de göz önünde bulundurarak secim yapmak en doğrusudur. Bu secimi yaptıktan sonra Deren Koray detaylar konusunda size yardımcı olacaktır. Yine Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kolej sisteminde kararınızı okul, üniversite ya da kolej konusunda vermeniz önemli değil, ancak, seçeceğiniz eğitim kurumunun akademik suresinin uzunluğu, bulunduğu yer, sağladığı aktiviteler ve okulun olanakları doğrultusunda karar vermeniz önemlidir. Unutmayın ki, sizin için en iyi olana karar vermek için, seçebileceğiniz mükemmel üniversiteler ve kolejler bulunmaktadır. Önemli olan, elit özellikleri ve aktiviteleri öğrencilere en iyi şekilde sunan okulları seçmektedir. Ayni zamanda Amerikan kolej sisteminde, sınıftaki öğrenci sayısının oldukça az olması, eğitimcinin her bir öğrenci ile daha yakından ilgilenmesi ve bir aile ortamı yaratılması son derece önemli olan noktalardır. Eğitim kurumların akademik takvimlerinden tutun da sağladığı sosyal aktivitelere kadar Deren Koray’da en ince ayrıntısına kadar bulabileceksiniz.. Sonuç olarak secim yaparken üniversitenin ya da kolejin akademik sistemini, bulunduğu bölgeyi, büyüklüğünü, aktivitelerini ve ücretini çok iyi göz önünde bulundurunuz.

İki yıllık okullarda akademik sistem nasıl islemektedir?

İki yıllık kolejler  bazen Komunite kolejleri, Junior kolejler veya Teknik kolejler olarak adlandırılabilirler. Bu tur kolejlerde kayıt şartları ve ücretleri daha ilimlidir. Bu kolejlerden mezun olan öğrenciler, on lisans diplomasi alırlar. Bu tur kolejler genel olarak 2 ana program sunarlar: “Terminal programlar” ve “Transfer programlar”. Terminal programlar, öğrencileri doğrudan teknik kariyere ulaştırmak için hazırlanan programlardır. Transfer programlar ise, 2 yıllıktır ve BS/BA dereceli lisans statüsünde eğitim veren 4 yıllık bir enstitünün ilk iki yılına eşittir. Tamamlama amacında olan bir öğrenci, bu programı bitirdikten sonra, 4 yıllık bir okul programına transfer olabilir ve üçüncü yıl için direkt olarak kayıt yaptırabilir. Pek çok öğrenci, iki yıl eğitim veren bu kuruluşlardan diplomalarını alıp, bu şekilde transferler yaparak öğrenimlerine devam etmektedirler.

Amerika’da da Türkiye’de olduğu gibi single sex (hemcins) kolejler var mi?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 150 kadar sadece erkek ya da kız öğrenci kaydeden “single sex” okullar bulunmaktadır. Bazıları ayrıcalıklı olarak biraz erkek ya da kız öğrenci bulundurabilir ama genellikle baskın olarak okula tek cins hakimdir. Brenau Women’s College bu tur okullara iyi bir örnektir. Brenau Women’s College, bünyesinde barındırdığı bayan öğrencilere özel branşlar sunmaktadır. Bir çok kolej normal ders programlarına ilave olarak, özel dersleri de programlarına katarlar.

Branş seçiminde, amaçlarınıza uygun ölçülerdeki kolejleri seçmek doğru tercihin ilk adimidir. Her ne kadar üniversiteleri önceden görme şansına sahip değilseniz de, seçme olasılığınız olan kolejleri gruplara ayırmanız yararınıza olacaktır. Bu kolej ve üniversiteleri 6 gruba ayırarak ise başlayabilirsiniz.

1- Küçük kolejler ya da üniversiteler, 1500 öğrenciden daha az sayıda öğrenci barındıran eğitim kurumlarıdır. Güzel sanatlar, tekniksel ve bilim dalları gibi programlarının yanı sıra, 3 ya da 4 ana alanda özelleşmişlerdir. Bu tur okullarda arkadaşlıkların daha samimi olması ve sınıfların daha az sayıda öğrenci içermesi nedeniyle size daha fazla ilgi gösterileceğini unutmayınız.

2- Orta büyüklükteki kolejler ya da üniversiteler, 1500 ile 5000 üniversite öğrencisini barındıran eğitim kurumlarıdır. Bir çoğu çeşitli sanat ve teknik ders programlarını öğrencilerine sunmaktadır. Bu tip üniversiteler öğrencilerine farklı sosyal gruplar ve değişik eğitim sahaları sunarlar.

3- Büyük üniversite ya da kolejler, 5000’den fazla üniversite öğrencisini barındıran büyük kurumlardır. Bu tur üniversite ve kolejler diğer orta ve küçük ölçekli kolej ve üniversitelerden daha fazla olanakları bir arada sunarlar. Bu tip kurumlar, bir çok lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını bir arada yürütür. Bu kurumlarda aradığınız her branşı bulabilirsiniz ve sunduğu geniş olanaklardan fazlasıyla yararlanabilirsiniz. Bazı büyük iki yıllık üniversite ve kolejler 30000 ila 40000 arası öğrenciyi bünyelerinde barındırabilmektedirler. Bu tip kurumlar, fazla çeşitlilik sundukları halde yine de yerleştirme servisimiz size, eğitiminiz için kişisel yaklaşımınıza en uygun kurumu önerecektir.

Kırsal kesimde bulunan üniversiteler ile şehirde bulunanlar arasında eğitim açısından farklar var mi?

Bir kolejin veya üniversitenin büyük ya da küçük olması, şehirde ya da kırsal bir kesimde bulunması verdiği eğitimi kesinlikle etkilemez ve değiştirmez. Bu konuda birbirleri üzerine üstünlük sağlayamazlar. Fakat kampusteki yasam atmosferi, öğrenciyi etkileyebilir. Büyük şehirde yaşamayı seven öğrenci, şehirde bulunan bir üniversiteyi ya da koleji seçebilir ayrıca doğa ile başbaşa kalmaktan, veya tatil kasabalarında yasamaktan hoşlananlar için kırsal kesimlerde bulunan üniversiteler öğrenci için tercih nedeni olacaktır. Örneğin doğasever öğrencilerin bulunduğu gruplardaki üniversite kampus aktiviteleri bu doğrultuda olacaktır. Yüzme, dağcılık, kayak, yürüyüş gibi aktiviteler bunlardan sadece bir kaçıdır.

Şehirde bulunan üniversite ve kolejlerin avantajları nelerdir?

Şehir üniversiteleri, bilindiği gibi yüksek popülasyona sahip bölgelerde bulunmakta ve bulundukları bölgenin sosyal özelliklerini aynen taşımaktadırlar. Bu kolejlerden eski olanları ise, kampüslerinde tarihi binaları ve park gibi organize edilmiş yeşil alanları içerirler veya tek bir gökdelende geleneksel mimari tarzdan uzak bir şekilde bulunurlar. Bu kampüslerin avantajları şehirdeki kültürel yasam, müzeler, tiyatrolar, profesyonel sporlar ve alışveriş olanakları bakımından tartışılmaz üstünlüğe sahiptir.

Şehir dışında bulunan üniversite ve kolejlerin avantajları nelerdir?

Şehir dışında bulunan üniversite ve kolejler mimari tarzları bakımından modern yapılardan, oldukça farklılık gösteririler. Bu tur üniversiteler, şehir dışlarında fakat şehre çok uzak olmayan, nüfusun yoğun olmadığı bölgelerde yayılış gösterirler ve bu üniversitelerin kampüsleri oldukça büyüktür. Buralarda eğitim gören öğrenciler, şehir içi ulaşımın avantajlarından yararlanabilecekleri gibi, şehirdeki sosyal ve kültürel olayları, büyük şehrin problemlerine yakalanmadan yakından takip edebileceklerdir.

Amerikada Üniversite Eğitimi Başvuru Yapanlara Tavsiyeler

Okulu Seçme

Başka bir ülkede üniversiteye gitme hem heyecan verici hem de ödüllendirici bir deneyim olabilir. İlgi alanlarınıza ve karakterinize en iyi uyan ve eğitimini almak istediğiniz akademik programı en iyi sağlayan okulu seçmeniz çok önemlidir. Size en iyi uyan okulu seçebilmek için hangi okul özelliklerinin sizin için önemli olduğunu dikkate alın. Kendi ilgi alanlarınız ve ihtiyaçlarınız ile okulun sağladıklarını karşılaştırdığınızda en uygun olanı bulacaksınız.

Başvurmayı düşündüğünüz okulların özelliklerini daha iyi öğrenmeniz, seçiminizi daha başarılı yapabilmenizi sağlar. Günümüzde en iyi kaynaklardan biri de Internet’tir. Bir çok Amerikan okulu web sitelerinde akademik program, dersler, giriş şartları ve başvuru talimatları hakkında geniş bilgilere yer verirler. Bu sitelerde okul kampüsünün ve çeşitli aktivitelerin fotoğraflarını ve kampüs turlarını da bulabilirsiniz. Ayrıca ülkenizde de bilgi alabileceğiniz sağlam kaynaklar ve rehberlik merkezleri bulunabilir. Amerikan devlet yönetimi, diğer devlet yönetimleri ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar bu çalışmaları destekler. Genellikle bunlar için bir masrafa girmezsiniz, eğer posta yoluyla kitapçık ve form istediyseniz, postalama ve formların yazılımı nedeniyle çok az bir miktar para ödeyebilirsiniz. Aşağıdaki kaynakların bir ya da daha fazlası ülkenizde kullanılıyor olabilir:

  • Amerikan Elçiliği, Konsolosluğu, Amerikan merkezleri ve kütüphaneler
  • Fulbright Komisyon ve Kuruluşları
  • Çift milletli merkezler
  • Institude of International Education (AMIDEAST) gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar
  • Üniversite bilgi merkez ve kütüphaneleri
  • Halk Kütüphaneleri

Eğer bunları yerel telefon rehberlerinde bulamıyorsanız, Amerikan Elçiliği’ne ya da ülkenizin milli eğitim bakanlığına telefon açarak ya da mektup yazarak 1) Amerika’da eğitim için bilgi ve tavsiye aradığınızı 2) nereleri ziyaret edebileceğinizi ya da nerelere mektup yazabileceğinizi öğrenmek istediğinizi belirtin. Bilgili ve tecrübeli rehberlerin vereceği tavsiyeler, gerçekçi planlar yapıp üniversiteye giriş işlemlerini başarıyla tamamlamanızda size yardımcı olacaktır.

Ülkenizdeki güvenilir ve yardımcı bir diğer kaynak da daha önce Amerika’da eğitim görmüş kişilerdir. Onlarla konuşun ancak şunu da unutmayın ki, onların tecrübeleri ne zaman Amerika’da bulunduklarına, nerede kaldıklarına ve hangi tip bir kuruluşta eğitim gördüklerine bağlıdır. Onların seçmiş oldukları çevre sizin istediğinizden farklı olabilir. Yine de bu kişiler size, Amerika’daki üniversite yaşamına nasıl adapte olunacağı hakkında bilgi verebilirler. Bir rehberlik servisi bu kişilerle buluşup bir tartışma ortamı yaratmanıza yardımcı olabilir.

Aşağıdaki kaynaklar size Amerikan okulları hakkında önemli bilgiler verebilirler:

Internet

Internet’te Amerikan üniversiteleri ile ilgili sınırsız kaynak bulunmaktadır. Okulların birçoğunun web siteleri vardır ve bu sitelerin adresleri 2. Bölümdeki üniversite bilgi şemalarında listelenmiştir. Bir kuruluşla bağlantı kurduğunuzda web sitesi adreslerini mutlaka öğrenin.

Ayrıca, College Board sayfasındaki gibi ücretsiz servisleri kullanarak istediğiniz özelliklere sahip üniversiteleri de Internet üzerinden bulabilirsiniz.

Üniversite rehber ve yazılımları

Üniversite rehberleri, üniversiteler hakkında önemli bilgiler verirler. İstediğiniz özelliklere sahip üniversiteleri aramaya bu rehberleri kullanarak başlayabilirsiniz. Bu okullar uluslararası öğrencilerin kaydı, gerekli testler, son başvuru tarihleri, başvuru ücretleri, okul harçları, yatak ve konaklama, parasal yardım, uluslararası öğrenci rehberleri, tanıtım ve yoğun İngilizce programları hakkında en son bilgilerini sunmuşlardır. Deren Koray, Amerika’nın 3200’den fazla onaylı okulunun boyutları, bulundukları yerler, sunulan dereceler, temel meslek alanları, giriş şartları, ücretler, öğrenci profili, aktiviteler, spor ve diğer özel program ve servis hakkında geniş bilgiye sahiptir ayrıca arşivimiz, lisans ve lisansüstü derecelerinde sunulan tüm temel eğitim alanlarını ve her alanın bulunduğu üniversitelerin listesini kapsar.

The ExPAN Guidance and Admission Network gibi yazılım programları da birçok ülkenin okul ve rehberlik servisinde bulunmaktadır. ExPAN okul, burs, kariyer/eğitim alanı araştırmalarınızı yapmanızda ve elektronik üniversite başvurusunu tamamlamanız için gerekli kişisel profili oluşturmanızda yardımcı olur.

Üniversite katalogları

Üniversiteler; giriş şartları, temel eğitim alanları, öğretim görevlileri, okul ücretleri ve diğer önemli faktörler hakkında en yeni bilgilere sahip katalog ve bültenler yayınlarlar. Birçok katalog Internet’ten bulunabildiği gibi aynı zamanda belgeler halinde postalanabilir.

Üniversite temsilcileri

Bir çok kuruluş, eğitim yapısı ve özelliklerinden bahsetmek üzere ve başvurmak isteyen öğrencilerle görüşmek üzere başka ülkelere temsilciler gönderir. Amerikan Elçiliğini, rehberlik servislerini ya da ülkenizin milli eğitim bakanlığını arayarak Amerikan üniversite temsilcilerinin ülkenizi ziyaret edip etmeyeceklerini sorun.

Dikkate aldığınız üniversiteleri araştırdıktan ve nerede eğitim görmek istediğinizi kararlaştırdıktan sonra başvuru yapmaya hazırsınız. Amerikan üniversitelerine başvuru talimatları ülkenizdeki üniversitelerin başvuru talimatlarından büyük ihtimalle farklı olacaktır, bu nedenle işte size bu konuda bazı tavsiyeler:

Hangi okulların ihtiyaçlarınızı karşıladığınıza karar verir vermez başvurularınızı yapmaya başlamalısınız. Bu da, Amerika’da eğitime başlamayı düşündüğünüz tarihten en az 12 ay önce olmalıdır. Kitabın başındaki hazırlık takvimini mutlaka inceleyin.

Okullar son başvuru tarihlerini belirtebilirler. Seçici okullarda, son başvuru tarihi formların ellerine geçmesi gereken son tarihtir. Bazı okullar son başvuru tarihinden sonra bile başvuru kabul etmeye devam ederler ancak eğer zamanında başvuranlar kontenjanı doldurmuyorsa geç kalmış başvuruları değerlendirirler. Geç başvuru yapanlar için konaklama ve parasal yardım şansı olmayabilir.

Okul kıyaslama kağıdınızı kullanarak giriş şartları ve son başvuru tarihlerinin bir listesini çıkarın. Kendi tamamlama tarihlerinizi okulların verdiği tarihlerden ve son başvuru sürelerinden çok önceki tarihlere yerleştirin ve işlemleri tamamladıkça yanlarına birer işaret koyun. Gerekli tüm belge ve formları mümkün olduğu kadar kısa bir sürede göndermeyi unutmayın. Amerikan okulları genellikle eğer tüm belgeler eksiksiz teslim edilmişse başvuruları dikkate alırlar.

 

Amerikada Üniversitelere Başvuru

Bilgi ve formları elektronik yollarla temin edip doldurma

Posta, Elektronik Posta ve Internet:

Artık birçok Amerikan üniversitesinin, başvuru yapmadan inceleyebileceğiniz akademik program ve standartları web sitelerinde yayınlanmaktadır. Birçoğu e-mail isteklerine hızlı bir şekilde cevap vererek araştırmalarınızın daha kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olacaklardır. Okullarla ilk kez posta veya elektronik posta ile bağlantı kurduğunuzda, yeterli bilgi gönderdiğinizden emin olun, böylece karşılığında doğru ve yararlı bilgiler elde edeceksiniz. Eğitim görmeyi düşündüğünüz alanı, bugüne kadar almış olduğunuz eğitimi, ne zaman eğitime başlamak istediğinizi ve eğitimi masraflarınızı nasıl ödeyeceğinizi mutlaka yazılarınıza ekleyin.

Başvurularda ve diğer okula giriş işlemleri sırasında bilgisayar kullanımı her geçen gün daha çok yaygınlaşmaktadır. Artık öğrenciler bilgisayar kullanarak derslere başvuru yapabilmekte, ücretleri ödeyebilmekte ve kütüphanelerde çeşitli yazılar okuyabilmektedirler. E-mail ile iletişim kurma öğrenciler, yöneticiler ve öğretim görevlileri arasında çok yaygınlaşmış durumdadır. Birçok öğrencinin kendine ait bilgisayarı olmasına rağmen, birçok okul öğrenci kullanımı için 24 saat açık olan bilgisayar laboratuarlarına sahiptir. Kiralık bilgisayar imkanları da bulunabilir. Birçok okulda, yatakhane içinde Internet’e bağlanma imkanı ve hatta kendi web siteleri vardır. Deren Koray, bu prosedürleri sizin için profesyonelce yerine getirmektedir..

Seçenekleriniz içinde yer alan okullardan bilgi aldıktan sonra bunları yapmalısınız:

  • Sunulan programları ve bu programlar için gerekli olan eğitimi inceleyin
  • Özellikle uluslararası öğrenciler için verilmiş servisleri ve önemli tarihleri not alın.
  • Okul harçları, ücretler ve diğer masraflar hakkında verilmiş olan bilgileri dikkate alın, böylece eğitiminiz sırasında sahip olacağınız ekonomik yükümlülüğü anlamış olursunuz.

Şimdi giriş başvurunuzu yapmaya hazırsınız. Giriş imkanınızı artırmak için birden fazla okula müracaat etmeyi planlayınız.

Başvuru formunu doldurma

Birçok okul geçmişiniz hakkında ilk kez bilgi sahibi olmak üzere başlangıç başvuru formlarını kullanır. Bu başlangıç formları hem sizin hem de okul yönetiminin zaman ve para tasarrufu yapmasına yardım eder. Başlangıç ya da resmi başvuru formunu doldururken, tüm talimatları dikkatlice okuduğunuzdan ve formun tamamını doldurduğunuzdan emin olun. Bazı okullar da Internet aracılığı ile elektronik başvuru yapma imkanına sahiptir. Genellikle giriş başvurularınızı teslim ederken daha sonra iade edilmemek üzere bir miktar para göndermeniz gerekir. Bu prosedürleri de Deren Koray sizin için yerine getirmektedir.

Başvuru ücreti

Bir çok okul başvuru sırasında ücret talep eder. Giriş başvurunuz kabul edilmese bile bu ücret genellikle iade edilmez. Eğer elektronik yollarla başvuru yapıyorsanız genellikle okullar bu ücretten vazgeçer. Ücret Amerikan doları şeklinde gönderilmelidir, başvuru formlarında verilmiş talimatları takip ediniz.

Kompozisyon yazımı (ESSAY)

Üniversiteye giriş başvurusunun bir bölümü de okulların sizden istediği kompozisyonlardan oluşur. Bu kompozisyonlarda okulun size yönelttiği bazı soruları cevaplayıp, karakterinizi ya da akademik amaçlarınızı, geçmiş başarılarınızı ve okula neden kabul edilmek istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Kompozisyonlarda özel olarak değinmeniz istenen konular başvuru formlarında belirtilecektir. Bu kompozisyonları çok düşünerek özenle yazmalısınız çünkü okula kabul edilirken bu yazılar büyük dikkatle incelenmektedir. Kompozisyonlarınızı bilgisayarla/daktiloyla ya da okunabilir şekilde el yazısıyla yazmalısınız.

Akademik kayıtlarınız

Giriş başvurusu yaptığınız okullar geçmiş yıllarda göstermiş olduğunuz performans ve başarıların kanıtı olarak not kayıtlarınızı isteyeceklerdir. Bir çok okul başlangıç başvurusu için resmi olmayan kayıt kopyalarını değerlendirmeye alacaklardır, ancak en son başvuru için incelemelerini onaylayan orijinal ve resmi belgeler gerekmektedir. Eğer orijinal kayıtlarınız İngilizce değilse, resmi bir çevirisini gönderin.

Yerleştirme ve deneme sınavları

Neredeyse tüm okullar, başvuru işlemlerinin bir parçası olarak bazı sınavlara girmenizi talep eder. Birçok okul lisans öğrencileri için SAT 1: Muhakeme Sınavı ve SAT 2: Konu sınavları, lisansüstü öğrencileri için ise Graduate Record Examination (GRE) gibi deneme sınavlarına girilmesini şart koşar. Bu sınavlar giriş kararlarında etkili oldukları kadar, okula kabul edilen diğer öğrencilere göre hangi konumda olduğunuzu ve bazı derslerde ek çalışmaya gerek duyup duymadığınızı belirtir, yerleştirmede de yararlı olurlar. Bu sınavların tarihleri önceden belirlenir ve 5 ya da daha fazla hafta önceden başvurmanız gerekir, sınav kayıtları Amerika’daki sınav organizasyonları ya da ülkenizdeki ajanslar tarafından yapılır. Faks olanağı ya da Internet bağlantısı olan öğrenciler sınav başvurularını elektronik yollardan yapabilirler. Sınav tarihlerini, yerlerini, ücretleri, ödeme imkanlarını ve sınava bağlı diğer sorularınızı önceden sorun ve öğrenin.

Sınav hakkında bilgi veren bölümü inceleyin.Her okul başvuru talimatlarında girmenizi istedikleri sınavların listesini size sunacaklardır. İstenilen tüm sınavlara mümkün olduğu kadar erken girmelisiniz çünkü bu sınavların sonuçları okullara kabul edilmede büyük rol oynamaktadır. Bu kitaptaki sınav tanımları ve okul başvuruları hakkındaki bilgileri gözden geçirin.

Lisans öğrencileri aynı zamanda İngilizce, matematik, fen gibi belli alanlarda bilgilerini göstermek için yerleştirme sınavları almak zorunda olabilirler. Bu tip sınavlar genellikle öğrenciler okula kabul edildikten sonra yapılır böylece öğrenciler sahip oldukları bilgiye göre sınıflara yerleştirilirler.

Referanslar/ Tavsiye Mektupları

Bazı okullar sizi iyi tanıyan yetişkinlerden tavsiye mektupları talep ederler. Tek başına bu referanslar bir öğrencinin okula kabulünü garantilemez ve öğrenciyi dürüstçe anlatmayan mektuplar öğrencinin giriş şansını azaltabilir. Tavsiye mektupları isterken dikkat etmeniz gereken noktaları ilerki sayfalarda bulacaksınız.

Görüşme/Röportajlar

Bazı okullar eğitim programlarına kabulden önce öğrencilerle görüşmeyi talep ederler. Bu görüşmeler kendi ülkenizde mezunlar, tanıtım fuarlarında üniversitelerden ülkenizi ziyarete gelmiş temsilciler yada okulların göndermiş oldukları bireyler tarafından yapılabilir. Bu görüşmeler sırasında eğitim planlarınız ve özellikle bu okula girmeyi isteme sebebiniz hakkında açık olun.

Seçme ve portföyler

Mühendislik, sanat ve film okulları başvuru formlarınızın yanında siz ve çalışmalarınızın hakkında diğer bilgileri de almak isteyebilirler. Bu bilgiler sanat, çizim ve dizayn program ve çalışmalarınızı gösteren portföyleri ve müzik ve tiyatro seçmelerini kapsayabilir. Kişisel olarak performanslarını gösteremeyen kişilerin kasetlere kayıtlı çalışmaları da kabul edilir.

İngilizce seviyeniz

Amerika’daki eğitiminiz sırasında güçlü İngilizce seviyeniz size yardımcı olacaktır. Sahip olmanız gereken İngilizce yeterliliği başvuru formlarında belirtilmiş olmalıdır. Bazı okullar kampüs içinde veya yakınlarda ikinci dil olarak İngilizce kursları vermektedir (ESL). Başvurduğunuz okulun talep ettiği İngilizce yeterlilik sınavını mutlaka alın, böylece okul yönetimi sizi kabul etmeden önce İngilizce seviyeniz hakkında bilgi sahibi olur. 1. Bölümdeki sınav bilgilerini inceleyip Test of English as a Second Language (TOEFL) ,International English Language Testing System (ILTES) veya çoğu okul tarafından kabul gören  Duolingo hakkında daha fazla bilgi edinin.

Amerikada Yüksek Öğrenim için Hazırlık Takvimi

Üniversiteye Girişten İki Yıl Önce

Eylül

  • Eğer İnternet bağlantınız varsa, üniversiteler, kariyer seçenekleri ve burs olanakları hakkında geniş bilgiye sahip olan siteleri ziyaret edin.
  • Kütüphaneleri, danışma merkezlerini, İnternet’i, Amerikan eğitim organizasyonları ve komisyonlarını araştırıp Amerikan üniversiteleri hakkında kaynaklar edinin.
  • Acentalarımızın, üniversite seçme ve kıyaslama bölümlerini inceleyin. Acentalarımızda yeralan CD-ROM’ları kullanarak isteklerinize uyan üniversiteleri saptayın. İstekleriniz doğrultusunda bir liste çıkardıktan sonra, acentalarımızda bulunan listedeki her üniversite hakkında önemli bilgiler elde edebilirsiniz. Ayrıca bizlerden aldığınız bilgiler doğrultusunda, bu üniversitelerin Web sitelerine direk bağlanabilir, lisans ve lisansüstü programları hakkında daha fazla bilgi toplayabilirsiniz.
  • Eğer ana diliniz İngilizce değilse, TOEFL, ILTES ve APIEL hakkında araştırma yapıp, bilgi bültenlerini ve başvuru için gerekli belgeleri temin edin.
  • Sizi, Amerika’daki eğitim kurumlarında lisans ve lisansüstü eğitime hazırlayacak dersler almaya özen gösterin.
  • Eğer SAT ya da GRE sınavlarına ekimde girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Eğer GRE sınavına kasımda girmeyi düşünüyorsanız bu dönem içinde başvurunuzu yapın.

Ekim

  • Eğer ekim ayı için başvurduysanız SAT  sınavlarına girin.
  • Eğer SAT  sınavlarına kasımda girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Acente danışmanlarımızla planlarınız hakkında görüşün. Amerikan üniversite temsilcilerinin ülkenizi ziyaret edip etmeyeceklerini danışmanlarımızdan öğrenin. Gün ve yeri not edin, en az bir toplantıya katılmaya çalışın.

Kasım

  • Eğer kasım ayı için başvurduysanız SAT ya da GRE sınavlarına girin.
  • Eğer SAT  ya da GRE sınavlarına aralıkta girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Öğretmenlerinizle, ailenizle, sizinle aynı ders alanında çalışan arkadaşlarınızla ve eğer mümkünse Amerika’da eğitim görmüş kişilerle planlarınızı tartışın.
  • Kataloglar temin etmek için, e-mail ya da hava postası yoluyla Amerikan Üniversiteleriyle bağlantı kurun. Bunun için acentalarımız size yardımcı olacaktır..

Aralık

  • Eğer aralık ayı için başvurduysanız SAT ya da GRE sınavlarına girin.
  • Eğer SAT  sınavlarına ocakta girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitelerin zorunlu sınavları için gerekli bilgi ve başvuru formlarını talep edin.

Ocak

  • Eğer ocak ayı için başvurduysanız SAT sınavlarına girin.
  • Acentalarımızdan, rehber kitaplardan, üniversite kataloglarından ve sanal kaynaklardan topladığınız bilgiler doğrultusunda oluşturduğunuz üniversite listesini gözden geçirin. Başvuru yapmayı düşündüğünüz kurumların sayısını en az üç en fazla on olmak suretiyle azaltın.

Şubat

  • Eğer SAT sınavına martta girmeyi düşünüyorsanız başvurunuzu yapın.
  • Bir finans planı oluşturun. Amerika’da okumayı düşündüğünüz her yıl için eğitime, kişisel ihtiyaçlara ve ulaşıma ne kadar ödeyeceğinizi göz önüne alın. Bu konuda size acentalarımız yardımcı olacaktır..

Mart

  • Eğer mart ayı için başvurduysanız SAT sınavına girin.
  • Eğer GRE sınavına nisanda girmeyi düşünüyorsanız başvurunuzu yapın.
  • Eğer SAT sınavlarına mayısta girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Eğer lisansüstü eğitim için başvuru yapmayı planlıyorsanız, lisansüstü sınav kayıtları için bültenleri kontrol edin. Bu bilgiler acentalarımızda yeralmaktadır.
  • Bilgisayarlı TOEFL,ILTES ya da okul kabul ediyorsa Duolingo sınavına girmek üzere bir randevu alın.

Nisan

  • Eğer SAT  sınavlarına mayısta girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Eğer nisan ayı için başvurduysanız GRE sınavına girin.
  • Eğer SAT  sınavlarına haziranda girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • GRE sınavına girmek için bir randevu alın.
  • En yeni katalog ve başvuru formlarını almak üzere seçtiğiniz üniversitelerin web sayfalarına girebilir ya da acentalarımızdan bu belgeleri talep edebilirsiniz. Eğer burs talebinde bulunacaksanız, onun da başvuru formunu da istemeyi unutmayın.

Mayıs

  • Eğer mayıs ayı için başvurduysanız SAT sınavlarına girin.
  • Tavsiye mektubu almayı düşündüğünüz öğretmen, rehber ve diğer yetişkinleri belirleyin.

Haziran

  • Eğer haziran ayı için başvurduysanız SAT sınavlarına girin.
  • Okulunuz tatile giriyorsa, zamanınızı İngilizce yazılar okuyup yazarak ve mümkün olduğunca İngilizce konuşarak ve geliştirerek geçirin.
  • Üniversite başvuru talimatlarını dikkatlice okuyup talep edilen bilgileri ve bunların başvurduğunuz üniversiteye ne zaman ulaşması gerektiğini öğrenin. Bu konuda da sizleri acentalarımız asiste edecektir..

Üniversiteye Girişten Bir Yıl Önce

Ağustos

  • Eğer İngilizce’niz yeterlilik şartlarını karşılamıyorsa, yoğun İngilizce eğitim programları hakkında bilgi isteyin.
  • Eğer talep edilmişse, başvuru için bir kompozisyon yazmaya başlayın.

Eylül

  • Giriş sınavlarına hala girmediyseniz ya da sınav notlarınızı yükseltebileceğinizi düşünüyorsanız, en son kasımda olmak üzere bir sınav başvurusu yapın ya da bilgisayarlı bir sınav için randevu alın.
  • Akademik kayıtlarınızı (transcript) başvurduğunuz üniversitelere göndermek için, okulunuzda (ya da katıldığınız başka bir eğitim kurumunda) yapılan işlemleri öğrenin.
  • Eğer üniversiteler referans formları gönderdiyse, bu formları daha önce görüştüğünüz öğretmenlerinize ve diğer yetişkinlere verin.

Ekim

  • Eğer ekim ayı için başvurduysanız SAT sınavlarına girin.
  • Eğer SAT  ya da GRE sınavlarına kasımda girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Başvuru için yazdığınız kompozisyonu tamamlayın.
  • Burs başvuru formlarını tamamlayın. Üniversitelere acentalarımız aracılığı ile erken başvurun.

Kasım

  • Eğer kasım ayı için başvurduysanız SAT ya da GRE sınavlarına girin.
  • Eğer SAT  ya da GRE sınavlarına aralıkta girmeyi düşünüyorsanız başvurularınızı yapın.
  • Talep edilen tüm sınav notlarınızın başvurduğunuz her üniversiteye acentalarımızca gönderilecektir.
  • Tavsiye mektubu talep ettiğiniz kişilerin mektupları gönderip göndermediklerini kontrol edin ya da bu mektupları acentalarımıza ulaştırın
  • Okulunuzun, tüm akademik kayıtlarınızı başvurduğunuz bütün üniversitelere gönderdiğinden emin olun ya da acentalarımıza

Aralık

  • Eğer aralık ayı için başvurduysanız SAT ya da GRE sınavlarına girin.
  • Başvuru yaptığınız üniversitelerin daha fazla bilgi almak için gönderdikleri talepleri derhal ve tamamıyla yanıtlayın.

Ocak

  • Çalışmalarınızın kalitesini artırmaya özen gösterin. Akademik kayıtlarınızın tamamı üniversiteye giriş için önemli olabilir.
  • Eğer burs talep formlarınızı hala tamamlamadıysanız, bu formları hemen tamamlayıp mümkün olduğu kadar çabuk postalayın.

Şubat

Eğitiminiz için yaptığınız mali planı gözden geçirin. Eğer daha fazla yardıma ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız, ülkenizde ekonomik yardım sağlayabilecek diğer kaynakları araştırın.

Mart

Belli kabul poliçelerine sahip bazı üniversiteler kısa zamanda cevap ve depozito isteyebilirler. Sizin için geçerli cevap tarihlerini not edin.

Nisan

  • Büyük olasılıkla bu ay içinde ya da gelecek ay üniversitelerden cevap alacaksınız. Bu kitabın içinde, eğer birden fazla okula kabul edilirseniz ne yapmanız gerektiğini anlatan bölümü inceleyin.
  • Son kabul edilme tarihine kadar cevabınızı ve depozitonuzu gönderin.

Mayıs

  • Cevap alamadığınız okullara yazın.
  • Ayrılık öncesi işlemlerini gözden geçirin.
  • Kabul edildiğiniz üniversitedeki konaklama rezervasyonlarını onaylayın.
  • Pasaport başvurusu yapın.

Haziran

  • Vize başvurusu yapın. Amerikan Elçiliği veya Konsolosluğu ile görüşüp, Amerika’ya giriş için gerekli olan tüm işlemleri tamamladığınızdan emin olun.
  • Ülkenizdeki yolculuk öncesi yönlendirme programlarını araştırın.
  • Yolculuk ayarlamalarınızı yapın.

Temmuz

  • Bu fırsatı İngilizce’nizi geliştirmeye devam ederek kullanın.
  • Eğer mümkünse, harcamalarınız için para kazanın.

Ağustos

  • Tüm yolculuk öncesi hazırlıklarınızın tamamlandığından emin olun.
  • İyi yolculuklar!!

Amerikadaki Üniversiteler de Krediler, Not Sistemi

Amerika’daki ‘kredi’ sistemi bazen çok karışık bir hal alabilir. Her ders, kredi ya da birim denilen değerlere sahiptir. Kredi sayısı genellikle sınıfın bir haftada profesör ile kaç kez buluşacağını gösterir. 3 kredili bir ders için, sınıf büyük ihtimalle her gün birer saat olmak üzere Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri toplanır. 4 kredili bir ders Salı ve Perşembe günleri ikişer saat buluşabilir ya da haftada üç gün ders için buluşup geri kalan saati tartışma zamanı olarak kullanabilir. Her profesör haftalık okuma ve yazma ödevleri verir, öğrenciler sınıf içinde ders aldıkları her saat için iki ya da üç saat çalışmalıdır, yani 3 kredili bir ders dokuz saatlik bir ödev süresi gerektirebilir.

Amerika’da lisans eğitimi verilirken, yıl içinde düzenli olarak sınıf testleri yapılır. Haftalık kısa testler daha yaygın olsa da her sömestr iki ya da üç, daha kapsamlı yarıyıl sınavları (midterm) uygulanmaktadır. Aşağı yukarı bütün dersler büyük bir proje ya da son bir sınav ile seneyi bitirir. Testler, öğretmen ve profesörlere notlar ve sınıf seviyesi hakkında bir temel sağlarken, öğrencilere de sınıf içindeki durumlarını ve akademik gelişimlerini gösterir. Lisansüstü eğitimde, notlar daha çok araştırma ödevlerinin, yazılı ve sözlü sınavların ürünüdür. Notlar bir dizi değerlendirmeden sonra karalaştırılır ve bunları kapsayabilir: Haftalık mini sınavlar (quiz), yarı yıl sınavları (midterm), finaller, ders içi ve dışı aktiviteler sonrası teslim edilmiş ödevler, derse devam etme sıklığı ve katılım oranı. Her ödev ve sınav genelde not ile değerlendirilir ancak kalıcı kayıtlar sadece sene sonunda alınan notu yansıtır. Eğer yarı yıl sınavında başarılı olamazsanız, dönem içindeki gelişiminizi göstermek için başka şanslar elde edebilirsiniz. Değerlendirmelerde çeşitlilik olsa da özellikle lisansüstü seviyesinde, Amerika’daki birçok kolej bu not sistemini ya da bir benzerini kullanır:

  • Not Temsil ettiği seviye
  • A veya 4 Genelde yüksek performans
  • B veya 3 Ortalamanın üzerinde
  • C veya 2 Ortalama
  • D veya 1 Sınırdan geçer
  • E, F veya 0 Kalır

Her dönem sonunda notlarınız sicil memuru tarafından kayıtlara geçirilir. Yukarıda verilen puanlara ve her dersin kredi sayısına bağlı olarak, her dönem için bir not ortalaması çıkarılır ve programda bulunduğunuz süre boyunca biriktirilir. Her üniversite kendi not poliçesine sahiptir ve bu konudaki bilgi üniversite kataloglarından ya da ofis ve sicil sorumlusundan alınabilir.

Amerikada Üniversite Eğitimi ne Hazırlık

Başka bir ülkeden Amerika’daki bir koleje başvuru yapmak heyecan verici ve aynı zamanda cesaret isteyen bir iştir. Hayal kırıklığına da uğramanız mümkündür ancak doğru bilgileri alıp, verilen talimatlara uyduğunuz takdirde karşınıza hiçbir zorluk çıkmaz.

Amerika’daki yaklaşık 3000 iki ve dört yıllık kolej ve lisansüstü kuruluşlara başka ülkelerden giriş yapan yarım milyon kadar öğrenci bulunmaktadır. Bu da, Amerikan yüksek eğitim sistemine girişin yaklaşık yüzde üçünü temsil eder. Bu kuruluşların birçoğu, her yıl kabul etmeleri gerekenden daha fazla öğrenciye sahiptir. Sonuç olarak, kolej ve üniversitelere giriş, özellikle Amerika dışından başvuranlar için, çok zorlu olabilir.

Başarılı bir giriş için önemli olan dikkatli planlama ve istenilen talimatların zamanında yerine getirilmesidir. Üniversite planlaması sırasında aşağıdakileri aklınızdan çıkarmamalısınız:

Kendi kişiliğinizi dikkate alın

  • Nasıl bir insansınız?
  • Sizi mutlu eden şeyler nelerdir?
  • Nelere ilgi duyuyorsunuz?
  • Hangi konuda eğitim görmek istediğinizden emin misiniz?
  • Neden başka bir ülkede eğitim görmenin sizin için iyi olacağını düşünüyorsunuz?
  • Neden başka bir ülkede eğitim görme fikri sizi endişelendiriyor?
  • Daha önce uzun süreli olarak ailenizden uzak kaldınız mı?

Kendi kişiliğinizi bilmeniz – akademik becerileriniz, ilgi alanlarınız, tavır ve karakteriniz- okulunuzu seçmenizde ve sizden istenilen formları doldurmanızda çok önemli olacaktır. Okullar size karakterinizi ve ilgi alanlarınızı soracaklardır, çünkü yöneticiler kişisel faktörlerin akademik başarıda önemli rolü olduğuna inanırlar. İleriye dönük planlar yapan lisansüstü öğrencileri, okullara başvururken gelecek hakkındaki planlarıyla araştırma ve ilgi alanları hakkında çok açık olmalıdırlar.

İngilizce becerilerinizi dikkate alın

Yabancı öğrencilerin karşılaştıkları önemli zorluklardan biri de İngilizcelerinin yeterliliğidir. Eğer anadiliniz İngilizce değilse, en kısa zamanda İngilizce yeterlilik sınavına girmelisiniz.

Çalışmalarınızı sürdürebilmek için İngilizce’yi düzgün ve akıcı bir şekilde okumanız, yazmanız, anlamanız ve konuşmanız beklenir. Sadece konuşma İngilizce’si yeterli olmayacaktır.

Kolej ve üniversiteler, başvuru yaptığınızda İngilizce yeterliliğinizin kanıtını talep ederler ve standart bir İngilizce sınavına girmenizi isteyerek becerilerinizi ölçerler. Akademik başarılarınız çok yüksek olsa da, İngilizce’niz yeterli değilse istediğiniz okula kabul edilmeyebilirsiniz. uluslararası öğrenciler genellikle, kültür, arkadaş çevresi, öğrenim, öğretim metotları ve çevre değişimi yüzünden ortaya çıkan stresi göz ardı ederler. Ülkenizin dilinde düşünüp, dinleyip, konuşurken birdenbire tüm bunları İngilizce yapmaya başlamak stres vericidir. İngilizce seviyenizi doğru bir şekilde tespit edip eğer gerekiyorsa üniversiteye başlamadan bir dil kursuna gitmeniz en iyisidir. Ayrıca öğrenci kabul ofislerine, kuruluşun ikinci dil olarak yoğun bir İngilizce kursu verip vermediğini sorun.

İngilizce seviyenizi test etmek için aşağıdaki soruları cevaplayın:

Üniversite ücreti ve eğitim masrafları

Üniversite Ücreti

Üniversite ücretlerinin her yıl arttığını ve siz okula girene kadar da artmaya devam edeceğini unutmayınız. Bu yüzden başvururken geçerli olan ücretlerin doğruluğundan emin olun.

Amerika’da eğitim kuruluşları kadar eğitim masrafları da çeşitlidir. Ücret, hangi okula başvuracağınız konusunda büyük rol oynayan bir faktör olabilir. 1998-99 eğitim yılında, 4 yıllık bir lisans okulunda dokuz ay boyunca kampüste yaşayan Amerikan vatandaşlarının ortalama masrafları 10000-22000 $ arasında değişmiştir. uluslararası öğrencilerin masrafları daha yüksektir. Tatiller sırasında yapacağınız kişisel harcamaları ve ülkeniz ve Amerika arası ulaşım ücretini de dikkate almalısınız.

Amerika’da okumanın masrafları, ailenizle önceden planlamanız gereken bir unsurdur. Kuruluşların ücretleri birbirinden farklıdır, bu nedenle girmeyi düşündüğünüz okul için bir bütçe belirlemelisiniz. Toplam bütçeniz her yıl için aşağıdaki masrafları içermelidir:

Okul harcı

Okul harcı ve ücretler genellikle dokuz aylık( eylül-mayıs) eğitim yılına göre hesaplanır. Bazı okullar Haziran’dan Ağustos’a kadar olan yaz derslerini de kapsar, eğer yazın derslere katılmayı düşünüyorsanız, bütçenizi 12 aylık bir zaman dilimine göre ayarlayın. Bazı okullar harç ücretleri için belli bir artış oranı verirken, diğerleri krediye göre hesap yapar. Her ders belli kredi sayılarına sahiptir ve bu sayılar bir dönem içinde haftalık ders sayısını yansıtır. Bir Amerikan kuruluşunda tipik bir ders 3 kredi saate eş değerdir. Bu nedenle, yaz programının masrafını hesaplamak için; önce almayı düşündüğünüz ders sayısıyla üçü çarparak toplam kredi saat sayısını bulabilirsiniz, ardından toplam kredi saat sayısı ile başvurduğunuz okulun kredi saat başına aldığı harcı çarparak yaz masrafını hesaplamış olursunuz.

Bu kitapta listelenmiş olan uluslararasi öğrenciler için harç ve ücretler aksi belirtilmemiş ise 1999-2000 eğitim yılı içindir. Geçmiş yıllarda ücretler her yıl yüzde 6-7 artmıştır. Başvurduğunuz okulun en son ücretini mutlaka sorun ve gelecekteki ücretleri hesaplamak için artışı her yıla ekleyin.

Ücretlere eklenen maddeler kuruluştan kuruluşa değişir. Doğru kıyaslama için, ücretlere nelerin eklendiğini sorun. Tipik ücretler; sağlık sigortası, öğrenci aktivite ücretleri, burs fonu, yapı fonu, laboratuar ve bilgisayar kullanım ücretleridir.

Oda ve konaklama

Oda ve konaklama, en basit yaşam masraflarıdır. Nerede okursanız okuyun, bu masrafları düşünmeniz gerekmektedir. Bir çok okul kampüste konaklama olanağına sahiptir. Hatta bazı okullarda öğrencilerin en az bir yıl okul yatakhanesinde kalmaları zorunludur. Diğer okullarda ise öğrenciler okula yakın yerlerde kalırlar. Okul dışında yaşayan öğrenciler, kampüste yaşayanlara oranla daha az ücret öderler ancak onların da ulaşım masrafı yüksektir. Birçok okulda öğrencilerin ev bulmalarına yardım edebilecek ofisler bulunur, bu sayede başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir apartman dairesini rahatça bulabilirsiniz.

Kampüste konaklama ücretinin içinde başka bir öğrenci ile paylaşacağınız oda ücreti ve okul yemekhanesinde yiyeceğiniz üç öğünün ücreti bulunur. Oda masrafına yatak çarşafları, yastıklar, battaniyeler ve düzenli bakım servisinin dahil olup olmadığını öğrenin. Eğer yazın okula devam edecekseniz, bütçenize üç aylık konaklama ücretini de ekleyin.

Kitap ve diğer malzemeler

Okullar bir eğitim yılı için kitap ve malzeme masraflarını hesaplar. Eğer mühendislik, sanat, film gibi özel malzemeler gerektiren bir alanda eğitim görmeyi planlıyorsanız, masraflarınız ortalamanın üzerinde olacaktır. Eğer yaz okuluna katılacaksanız, yaz derslerinde kullanacağınız kitap ücretlerini bütçenize ekleyin.

Bilgisayarlar

Bilgisayarlar günümüzde okullar için genel bir zorunluluk haline gelmektedir. Bazı üniversiteler 24 saat öğrencilere açık olan bilgisayar odalarına sahipken diğerleri öğrencilerden kendi bilgisayarları olmasını talep etmektedir.

Başvurmayı düşündüğünüz okulun size ait bir bilgisayar talep edip etmediğini araştırın ve eğer ediyorsa bunu da masraflarınıza ekleyin.

Ulaşım

Bu kitapta verilen ücretler, Amerika ve ülkeniz arasındaki yolculuk masraflarını içermez. Her yıl ülkeniz ve okulunuz arasında yapacağınız seyahat ücretini de bütçenize eklemeyi unutmayınız. Eğer kampüs dışında yaşamayı planlıyorsanız, yerel ulaşım masraflarınız olacaktır. Kampüste konaklama imkanı vermeyen okullar bu masrafların hesaplamasını yapmışlardır.

Kişisel harcamalar

Bu harcamalar giyim, çamaşır, temizlik gibi gereklilikleri ve sinema, spor gibi aktiviteleri içerir. Sağlık sigortası zorunludur. Eğer belli bağımlılıklarınız ya da özel tıbbi ihtiyaçlarınız varsa, harcamalarınızı karşılamak üzere sağlam fonlar gereklidir. Çoğu okulun bu tip basit harcamalar için tahmini hesapları vardır.

Devlet tarafından karşılanan parasal yardım fonlarının bulunmasına rağmen bu fonların bir çoğu Amerikan vatandaşları ya da yerliler için geçerlidir. uluslararası öğrenciler için Amerika’da yüksek eğitim masrafları büyük çapta kendilerine aittir. Bazı okullar Amerika dışından gelen öğrenciler için parasal yardım sağlasa bile, tüm öğrencilerin masraflarını karşılamaya yetecek fon bulunmamaktadır.

1997-98 eğitim yılında, sadece yüzde 7 lisans ve yüzde 36 lisansüstü uluslararası öğrenci kabul edildikleri okullardan burs alabildi. Lisans ve lisansüstü eğitim hakkında ayrıntılı bilgi veren 11. Bölümde en sağdaki kolon kuruluşun uluslararası öğrencilere burs verip vermediğini, kaç kişiye ne kadar burs verebileceğini gösterir. Bu listeler, belli bir okuldan burs alıp alamayacağınızın gerçekçi birer göstergesidir.

  • Eğitim, ulaşım ve kişisel masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı planlamakla yükümlüsünüz. Finans planınızı yapmaya başlamak için aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
  • Ailenize, güvenilir bir sponsora ya da diğerlerine Amerika masraflarınızın bütçesini danıştınız mı?
  • Sizi desteklemeyi kabul ettiler mi?
  • Eğer burs başvurusunda bulunuyorsanız, gerekli olan tüm belgeleri gönderdiniz mi?
  • Sonuçlardan ne zaman haberdar olacaksınız?

Parasal yardım

Amerika’da öğrencilere sağlanan para yardımı şunları içerir: 1) burslar 2) daha sonra ödenmesi gereken ödünç para 3) okul masraflarını ödemenize yardım edecek meslekler.

Parasal yardım tüm okul masraflarını ya da sadece küçük bir kısmını karşılıyor olabilir. Meslekler, haftada belli saatlerde katılım yükümlülüğüne sahiptir, lisans eğitimi alan öğrencilerin öğretim ve araştırma asistanlığı görevleri de haftada yaklaşık 20 saat katılım gerektirir.

Amerikan parasal yardım kaynakları federal ve eyalet yönetimlerini, özel kuruluşları, şirketleri ve üniversiteleri kapsar. Parasal yardım programları genellikle ihtiyaç, vatandaşlık ve belli bir çalışma alanı gibi şartlara sahiptir. uluslararası öğrencilere parasal yardım sağlayan özel kuruluşlar bulunmaktadır ancak genellikle bunların başvuru tarihleri çok erken sona erer.

Amerika’daki yardım kaynaklarının yanı sıra ülkenizdeki kaynakları araştırmak da gereklidir. Şunu da unutmayınız ki, bazı burs ve diğer parasal yardım kaynaklarına başvurular okula girişinizden 18 ay önce tamamlanır. En kısa zamanda parasal yardım hakkında bilgi almak üzere bir rehberlik servisi, Amerikan Elçiliği ya da diğer organizasyonlarla irtibat kurunuz.

Öğrenci Amerika’ya gittikten sonra okul dışında part time bir iş bulmak da diğer bir parasal kaynaktır. Ancak, öğrenci vizesi ile Amerika’ya gelen bir kişinin en az bir yıllık eğitimini başarıyla tamamlamadan evvel okul dışında çalışması yasaktır. Ardından okulunuzdan ve Amerikan Göç ve Yerlileşme Servisinden okul dışında part time çalışmak üzere izin almanız gerekmektedir. uluslararası öğrenciler genellikle okul içinde part time çalışabilirler. İki durumda da, part time işinizden kazandığınız miktar sadece kişisel masraflarınızı karşılayacaktır. Eğitim masraflarınızı karşılamak için sahip olacağınız işe güvenmeyin.

Amerikan Federal Gelir Vergisi Ödeme Yükümlülüğünüzü Anlama

Başka ülkelerden Amerika’da eğitim görmek için gelen öğrencilerin bir çoğunun, Amerikan Federal Gelir Vergisi Ödeme Yükümlülüğüne sahip olduklarından haberi yoktur. Amerikan Gelir Servisi’ne (IRS)’ne göre, burs ve ücret alan ya da lisansüstü eğitim gören asistanlar gibi belli bir gelire sahip uluslararası öğrenciler Amerikan vergi yükümlülüğüne sahiptirler.

IRS görevlilerine göre, yanlışlıkla, devletin gerekli miktardaki vergiyi otomatik olarak alıkoyacağını sanan uluslararası öğrenciler daha fazla ödeme yapmış olurlar. uluslararası öğrenci rehberleri birliği NAFSA, U.S Federal Income Tax Guide For International Students and Scholars adı altında bir kitap yayınlamıştır. Üyeler için 15$, üye olmayanlar için 20$ olan kitap, NAFSA’dan sipariş edilebilir (faks numarası 412-741-0609) Ürün kodunun 1450 olduğunu belirtin.

Sağlık formları ve sigortası

Okula kabul edildikten sonra sağlığınız hakkında formlar doldurmanız istenebilir. Eğer size bir form verilmediyse, bir sağlık testinden geçip İngilizce bir rapor alınız. Birçok okul giriş sırasında sizden sağlık sigortası isteyecektir. Bu kitapta sağlık hakkında bilgi veren bölümleri inceleyin.

Parasal belgeler

Amerika’da eğitim görebilmeniz için sahip olduğunuz gelir miktarını ve kaynağını belgelerle kanıtlayıp bu belgeleri başvuru sırasında sunmanız gerekmektedir. Birçok Amerikan kuruluşu size talimatları veren özel formları gönderecektir. Bu form başvurularınızla beraber gönderilmelidir. Belgeler, eğitiminizin ilk yılının ücretini ödeyebileceğinizi kanıtlayan kaynaklarınız olduğunu ve geri kalan yıllar için de mantıklı bir ekonomik planınızın olduğunu belirtmelidir. Giriş kararı kabul edildikten sonra, okulunuz size resmi bir Amerikan Devlet formu gönderecektir, böylece siz de öğrenci vizesi için başvuru yapabilirsiniz.

Amerikada Üniversite Eğitimi için Parasal yardım formları

Uluslararası öğrencilere parasal yardım sağlayan birçok okul, başvuranların okul başvuru formundan ayrı olan ayrıntılı bir burs formu doldurmasını talep eder. Bu formlar genel olarak bu tarz sorular sorarlar:

  • Ailenizin toplam geliri ne kadardır?
  • Yıllık geliriniz ne kadardır?
  • Yıllık masraflarınız nelerdir?
  • Ailenizin otomobil, ev, yatırım ve birikim gibi sahip olduğu varlıklar nelerdir?
  • Kaç aile üyesi üniversite öğrencisidir?
  • Okul dışında hangi kaynaklardan parasal yardım almayı düşünüyorsunuz?

Başvurduğunuz her okuldan doldurmanız istenen burs formlarını istemeyi unutmayın. Bazı kuruluşlar kendi formlarını kullanır. Diğerleri Foreign Student’s Financial Aid Application and Certification of Finances adlı formları kullanır, birçok kuruluşa gönderebileceğiniz bu formlar College Scholarship Service tarafından karşılanır.

Okul başvuru formlarını isterken onlarla beraber burs formlarını da talep edin ve başvururken tüm formları gönderin. Tüm soruları mümkün olduğu kadar açık ve bütün olarak cevaplayın. Birçok okul formlarda anlattığınız bilgilerin belgesel kanıtlarını isterler, bu yüzden bu tip belgeleri toplayın ve saklayın. Burs formlarını doğru adrese hava postası yoluyla gönderdiğinizden emin olun, çünkü bu adres okul başvuru adresinden farklı olabilir.

Uyarı makbuzu: Birçok okul size, başvurunuzu aldıklarına dair bir uyarı göndereceklerdir. Eğer başvurunuzu posta ya da e-mail yoluyla gönderdikten bir ay- altı hafta sonra bu tip bir uyarı almazsanız, başvurunuzun eksiksiz olarak yerine ulaştığını kontrol edin.

Başvurunuzun değerlendirilmesi: Tüm okul başvurularının değerlendirilmesi aylar sürebilir. Bazı okullar öğrencilere aynı anda bildiri yayınlarken, diğerleri her kabul kararından sonra bildiri gönderir. Başvuru talimatlarını eksiksiz yerine getirerek ve tüm isteklere hızlı ve dikkatli bir şekilde cevap vererek değerlendirmenizde olabilecek gecikmeleri engellersiniz.

Kabul teklifi: Kabul edildiğinize dair belgeyle birlikte okula girerken okul ve sunulan programlar hakkında bilmeniz gerekenlerin eklendiği bir paket alırsınız. Bu paket genellikle konaklama ve tanıtım programları hakkında bilgi verirken, aynı zamanda doldurmanız gereken bazı formlar da içeriyor olabilir. Okulda bir yeri tutmak için bir miktar para göndermeniz istenebilir. ( Bu bölümdeki, okullar karar verince yazısını inceleyin.)

Tanıtım: Birçok okul yeni gelen öğrencileri için tanıtım programları düzenler ve hatta bazıları bu programları özellikle uluslararası öğrenciler için düzenlerler. Okul, çevre ve sunulan programlarla tanışmak için bu tanıtımlara katılmalısınız.

Amerikada Üniversite Eğitimi ile ilgili Diğer bilmeniz gerekenler

Bir Amerikan Üniversitesinden diğerine transfer olma: Amerika’da öğrencilerin bir okuldan diğerine transfer olmaları çok yaygındır. Önce bir devlet üniversitesinde bir-iki yıl boyunca eğitim gören öğrenciler daha sonra 4 yıllık bir üniversiteye transfer olabilir, bazen de 4 yıllık bir okuldan bir diğerine transfer olurlar. Eğer siz de önce bir devlet okulunda eğitim görüp daha sonra bachelor derecenizi almak üzere 4 yıllık bir üniversiteye geçmek istiyorsanız planlarınızı bir danışmanla tartışmalısınız. Eğer dikkatsiz bir ders seçimi yaparsanız transfer olduğunuz okul daha önce gördüğünüz dersleri tekrarlamanızı isteyebilir ve bu da zaman kaybına sebep olur.

Kredilerin Transferi: Amerikan üniversiteleri, bir okuldan diğerine geçerken akademik kredilerinizin de yeni kuruluşa transfer edilmesine izin verir. Bu, özellikle 2 yıllık bir okuldan 4 yıllık bir okula transferlerde önemlidir. Lisansüstü seviyesinde de kredi transferi mümkündür ancak bu seviyede sadece belli miktarda kredi transferine izin verilir. Geçmiş derslerde yaptığınız işler yeni okulunuzda alacaklarınızla aynı seviyede ve sahip olmayı planladığınız derece için uygun olmalıdır. Tüm geçmiş derslerin kabul edileceği garantisi olmasa da üniversiteler bütün dersleri genel eğitim kredisi ya da temel bir dersin yerine getirilmesi olarak kabul etmeye çalışırlar. Yeni okulunuz size kredilerinizin değerlendirmesini ve almak istediğiniz dereceye doğru gelişme belgelerinizi verecektir. Bu bilgiler de eğitiminizi tamamlamak için gerekecek süre hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.