Fransada Üniversite Eğitimi

Her yıl yükseköğreniminin tümünü ya da bunun bir kısmını Fransa’da yapmak isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor. Böyle bir proje oluşturanlara, girişimlerinde başarılı olabilmeleri için bazı önerilerimiz var.

Her şeyden önce, bilgi toplamak için zamanında başvurun çünkü çok iyi notlar içeren bir dosya dahi, tanınan süreler dışında verilirse otomatik olarak reddedilir. Bu nedenle gitmeyi tasarladığınız günden yaklaşık on ay önce bize başvurun.

Titiz olun. Bir dosya oluşturmak, idarî birçok belgeyi toplamayı gerektirir ; sizden istenilen belgelerden hiçbirini sakın unutmayın.

Kendinizi çok sıkıntıya sokmayın çünkü Fransa’daki yaşama uyum sağlamak oldukça kolaydır. Şunu da belirtmek gerekir ki, kişilerin eğitim düzeyi, projesi ve profili farklı olduğundan, her durum farklıdır. Bu nedenle sizi yönlendirebilecek, öneriler getirebilecek yetkililerle görüşüp onlara danışmakta yarar vardır.

Gördüğünüz gibi, Fransa’da eğitim görmek gerçekleşebilecek bir projedir ama bunun sağlam temeller üzerine kurulması gerekir. İyi bir öğrenci dosyasına sahip olmak, işlerinizi daha da kolaylaştırır. Şimdiden sizlere en iyi başarı temennilerimizi iletmek kalıyor bize.

Fransa’da Yüksek Öğretim üç kategoride gerçekleşir.

Üniversiteler:

Yoğun sayıda öğrenci kabul eden üniversiteler Fransa’nın her bir yanına dağılmışlardır. Eğitim 3 aşama olarak düzenlenmiştir. İlk iki yıllık aşama sonucu DEUG, iki veya üç yıl süren ikinci aşama sonucu ön lisans ve yüksek lisans ve bir ila üç yıl arası olan üçüncü aşama sonucu da DESS veya DEA diploması verilir. Her aşamanın sununda verilen bu diplomalar devlet onaylı diplomalardır. Fransa’da özel üniversiteler yoktur.

Yüksek Okullar:

Yüksek Okullar kesin profesyonel hedeflere yönelik üst düzey eğitim verirler. Bu okullar Mühendislik, İşletme, Sanat, Hukuk, Kamu veya Özel Sektör Yönetimi gibi çok çeşitli branşlarda eğitim verirler. Bu okullar genel olarak çok seçici ve zor bir sınavla öğrenci alırlar.

Lise Sonrası Kısa Eğitim:

Bu okullar öncelikle endüstri ve hizmet sektörüne hazırlar. Eğitim iki veya üç yıl sürer. Bu tür okullar en kısa zamanda profesyonel yaşama atılmak isteyen kişilere önerilir. Bazı durumlarda, uzmanlaşmak için, bu eğitimi tamamladıktan sonra üniversite eğitimine geçmek mümkündür. Bu yoğun eğitim iş alanında stajları da içerir. Eğitim süreci sonunda DUT (Üniversite Teknoloji Diploması) veya BTS (Yüksek Teknisyen Brövesi) diploması verilir.

KAYIT KOŞULLARI

Üniversitelere:

Üniversitenin ilk aşamasına kayıt yaptırmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin gidecekleri yılın öncesi ocak ayında Fransız Sefaretinin ilgili servislerine baş vurarak (İzmir için Fransız Kültür Merkezi’ne) üniversiteye ön kayıt dosyası almaları gerekir. Bu kabul için iki koşulu doldurmak gerekir. Dil seviye tespit sınavını başarıyla geçmek ve ÖSS’yi Kazanmış olmak. Fransızca eğitim veren liselerden mezun olanlar bu dil sınavına tabi değildir.

Yüksek Okullara:

Yüksek okullara kayıt iki senelik yoğun hazırlık sınıflarından sonra girilen sınav neticesine bağlıdır. Hazırlık sınıfına aday olan öğrenciler de bir elemeye tabidir: Bazen sınavla bazen de okul dosyasının bir jüri tarafından incelenmesi sonucu hazırlık sınıfına kabul olur. Bazı kurumlar adayları mülakattan da geçirmeyi isteyebilir.

Lise Sonrası Kısa Eğitime:

Lise Sonrası Kısa Eğitime kayıt olmak bir yarışma, bir sınav veya bir mülakat sonucu mümkündür. Kabul isteği doğrudan kuruma gönderilir. Kabul edilebilmek için ÖSS’yi kazanmış olmak şarttır.

FRANSA’DA EĞİTİM GÖRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN İDARİ FORMALİTELER:

Denklik sorunu:

Yasal olarak Fransa’da verilen diplomalarla yabancı diplomalar arası denklik otomatik olarak verilmez. Bu nedenle diplomaların tanınması kayıt isteğinde bulunduğunuz kurumun Müdürü veya Başkanı tarafından, pedagojik bir heyetin önerileri doğrultusunda yapılır. Fransız ve Türk diplomaları arasındaki denklikler hakkında daha ayrıntılı bilgiler için YÖK’e başvurun. Her türlü denklik için YÖK öğrencinin ÖSS sınavında başarılı olmasını şart koşmaktadır.

Mali yön:

Kayıt harçları, seçilen bölüme göre değişir. Bu harçlar genel olarak kayıt esnasında bir senelik olarak bir kerede ödenir. Konut sorunuyla ilişkili sorular için de yazılmak istediğiniz üniversitenin veya okulun CROUS isimli sosyal öğrenci servisine başvurmak gerekir.

Yemek hizmetlerine gelince, bütün Fransa’da 880 öğrenci lokantası vardır. İlk aşamadaki kayıtlar için Fransız hükümeti yabancı uyruklu öğrencilere burs vermez.

İkamet izninin alınması:

Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen öğrencilerin Fransa’ya girmeden önce öğrenci vizesi almış olmaları gerekir. Bunun için de oturduğunuz yere en yakın konsolosluğa başvurunuz.